658
post-template-default,single,single-post,postid-658,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Adhesió a la vaga de treballadors de Port Aventura

Davant del rebuig dels treballadors/es a aspectes molt importants de les condicions laborals que la direcció de Port Aventura vol imposar sense consultar en referèndum o assemblea general malgrat la seva gravetat, Decidim Vila-seca Acord Municipal dóna ple suport a les reivindicacions expressades pels treballadors del parc temàtic. Per aquest motiu, els nostres dos regidors, juntament amb un altre company, van acompanyar als treballadors i treballadores de Port Aventura que es manifestaven el passat 4 de juliol, per reivindicar unes millors condicions laborals. En el nou país que volem construir, la justícia social i la dignitat de les persones a la feina son pilars innegociables per a nosaltres i ho comencem a defensar i construir des del nostre entorn més proper, el nostre poble, Vila-seca.

Més enllà d’aquest fet, després d’haver-nos reunit tant amb els representants d’UGT com de CCOO, no podem estar d’acord en l’actuació del principals sindicats que agrupen la majoria de les persones afectades per aquesta situació, tota vegada que en el seu moment van tenir a les seves mans poder-ho canviar durant la negociació del conveni col·lectiu. Per aquest motiu, els volem demanar que uns i altres siguin generosos i busquin punts de consens que permetin una unitat d’acció que repercuteixi en una millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de Port Aventura i les seves empreses subcontractades.

No es pot permetre que es paguin salaris de 670€ bruts mensuals quan només fa uns mesos es pagaven prop de 1.000€ per la mateixa feina. Aquest abaratiment provocarà dúmping entre les empreses de serveis integrals i les que actualment compleixen amb els convenis col·lectius d’àmbit superior, per competència deslleial, entrant en una espiral descendent en matèria de drets laborals i salaris entre les empreses del sector i del territori, generant figures laboral properes a l’esclavitud i molt per sota del que representa un lloc de treball digne.

No es pot permetre que l’empresa elimini el nombre mínim de fixos discontinus que garantia una estabilitat de la plantilla, dels “temporers/es” de la costa. La seva supressió obre la porta a més subcontractació, baixada salarial i dificultarà molt més la tasca sindical en la lluita per garantir el compliment del conveni, ja que com més feble és la relació laboral, menys capacitat de defensa tenen els treballadors. Si a això hi afegim la tendència a la disgregació de la plantilla, aquest fet implicarà majors dificultats per vigilar el compliment del conveni  i l’aplicació de la llei.

Per altra banda, no podem permetre que Port Aventura sigui sinònim de precarietat laboral i esclavatge, adjectius que defineixen clarament les conseqüències que Port Aventura està ocasionant al personal amb la seva política d’acomiadaments continuats des del 2009 i subcontractacions amb empreses de serveis integrals, amb l’únic objectiu d’obtenir beneficis a costa de l’explotació dels treballadors/es. Ara fa vint anys que el nostre territori va acollir l’obertura del parc, gràcies a polítiques i moviments que van creure que el sacrifici que es demanava als nostres convilatans era necessari i es veuria compensat en escreix. No pot ser que aquests esforços hagin de venir sempre de la mateixa banda i siguin uns altres pocs els que recullin aquest benefici.

Finalment, no podem perdre de vista que aquesta situació que afecta Port Aventura és generalitzada, sobretot en el sector de l’hostaleria a les zones costaneres. A diari ens bombardegen amb dades favorables de l’ocupació, amb la reducció constant dels nivells d’atur i la recuperació econòmica. Però no podem perdre de vista que aquesta suposada reactivació econòmica s’està assolint a costa de la precarització de les condicions laborals de tots els treballadors. Així doncs, Port Aventura simplement s’està beneficiant de la reforma laboral del govern espanyol, més enllà que la seva dignitat i compromís amb el territori els ho permeti.

No Comments

Post a Comment