1049
post-template-default,single,single-post,postid-1049,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Consum responsable i de proximitat

En el Ple celebrat el passat 29 de gener de 2016, es va aprovar amb el vot en contra del nostre Grup Municipal, l’adhesió de l’Ajuntament de Vila-seca al sistema d’adquisició centralitzada de l’Associació Catalana de Municipis i del Consorci Català de Desenvolupament Local, amb l’argument que aquesta adhesió millorava la compra i contractació de béns i serveis per part de l’Ajuntament, ja que es podien obtenir uns preus més econòmics pels volums agregats que es compraven o contractaven, i per altra banda s’estalviaven una part rellevant del procediment legal que cal seguir per a l’adquisició de béns i/o serveis per part de l’Administració Pública, tal com estableix la llei.

Des de Decidim Vila-seca vam votar-hi en contra, argumentant que, a banda del cost, hi ha altres factors que cal tenir presents en l’economia i que cada cop son més rellevants, com el consum responsable o el consum de proximitat, i considerant que una Administració Pública ha de donar exemple en aquest sentit. Utilitzar un volum de compra important per extorquir al proveïdor amb l’amenaça de buscar alternatives més barates no és una tècnica nova en la negociació empresarial, però pot generar greus inestabilitats dins d’un sistema econòmic, traslladant una pressió molts cops insuportable al proveïdor que per no perdre la venda, acaba repercutint la pèrdua sobre les nòmines dels treballadors, la qualitat del producte o traslladant la producció a països “menys exigents” on es permet l’explotació laboral de les persones o l’agressió al medi ambient. Per a nosaltres, els productes i serveis han de tenir un preu just que afavoreixi l’estabilitat i el desenvolupament de tot el sistema econòmic: empreses, persones, famílies, etc.

La resposta del portaveu del Grup Municipal del Govern, el senyor Farriol, va ser contundent: “…No hem mirat mai ni mirarem si un proveïdor és local o de Bangladesh…” “…l’únic objectiu que tenim és obtenir un bon preu i evitar-nos legalment el procediment de concurs…” “…prioritzar als subministradors locals és una flagrant il·legalitat, no és pot prioritzar cap adquisició per origen…”

Doncs bé, la nostra resposta és igual de contundent senyor Farriol:

  • ÉS FALS que no es puguin aplicar criteris de consum de proximitat o responsabilitat i justícia social en l’adquisició de productes o serveis per part de les administracions públiques. En aquest enllaç es pot accedir a una guia realitzada per Justícia Alimentària Global, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que pretén sensibilitzar i promoure la contractació de productes i serveis alimentaris agrícoles locals, buscant el foment i desenvolupament de l’economia local. Aquesta guia és perfectament homologable a qualsevol contractació per part de les administracions.
  • ÉS POSSIBLE aplicar criteris de consum responsable i amb respecte al medi ambient en l’adquisició de béns i serveis per part de les administracions públiques. Actualment, per exemple, a Catalunya hi ha l’opció de la cooperativa de consum d’energia verda Som Energia, una cooperativa sense ànim de lucre, amb preus competitius de mercat i que afavoreix la sostenibilitat mediambiental. Som Energia no treballa només per a empreses i particulars, sinó que també va adreçada a les institucions públiques. Al seu web trobareu un apartat dirigit explícitament als ajuntaments on explica com fer la contractació per part de les entitats municipals. De fet, ajuntaments com el de Gualba o el de Sant Celoni ja han contractat els seus serveis.

Es evident que els criteris que es poden aplicar a l’hora de promoure una política de consum des d’un ajuntament, poden anar més enllà del criteri de cost. Tot depèn del model econòmic que es vulgui promoure, el grau de responsabilitat social que es vulgui acceptar i els valors que prevalguin en l’organització. Es, per tant, una qüestió de voluntat política; la de CiU Vila-seca i el seu portaveu, Sr. Farriol, ja van quedar clares al Ple. Nosaltres ens comprometem a seguir treballant per fomentar altres criteris com el consum responsable, el consum de proximitat i la justícia social.

Post a Comment