1973
post-template-default,single,single-post,postid-1973,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

El Cartipàs: un acord de mínims per responsabilitat

Dijous dia 18 vam celebrar el Ple del Cartipàs. Per aquells que no ho sàpiguen, el cartipàs municipal és la disposició de com s’organitzarà políticament l’Ajuntament durant els pròxims quatre anys de mandat: quantes Comissions Informatives hi haurà, qui seran els representants municipals als diferents òrgans supramunicipals (per exemple la mancomunitat de l’aigua), quant han de cobrar alcalde i els regidors, quin dia i hora es farà el ple, etc.

Tradicionalment, en el nostre municipi, el Ple del Cartipàs era un tràmit on l’Equip de Govern es repartia al seu gust totes les assistències, treia competències al Ple delegant-les en la Junta de Govern Local on només hi eren ells presents, discriminava econòmicament els grups de l’oposició i disposava de tots els elements per controlar tots els òrgans, comissions i entitats dins de  l’àmbit de l’Ajuntament. Això era possible perquè les successives majories absolutes els ho permetien.

Amb la pèrdua de la majoria absoluta per part del grup municipal Vila-seca Segura – Junts, aquesta situació s’ha revertit. Per aprovar el Cartipàs Municipal, l’Equip de Govern, al qual s’hi ha sumat el PSC, per primera vegada ha hagut de parlar amb els grups de l’oposició. Amb aquesta conjuntura, des de Decidim Vila-seca hem parlat amb tothom, hem exposat les nostres motivacions i raonaments i hem escoltat les motivacions i raonaments de tothom. Per a nosaltres, això és fer política, i aquesta ha de ser l’actitud quan es treballa en benefici de tothom i no en contra d’algú o buscant el propi benefici.

Fruit d’aquestes converses i d’aquesta actitud, tot i no ser el cartipàs que nosaltres hauríem presentat, hem aconseguit eines importants per treballar en benefici de les persones de Vila-seca:

S’avança l’hora de celebració del Ple: Tradicionalment es venia celebrant l’últim divendres de cada mes a les a les nou de la nit i ara es celebrarà a les set de la tarda. Un canvi que afavoreix la participació ciutadana i treballa per la conciliació familiar i la racionalització horària de totes les persones que treballen al voltant d’un ple (personal de l’Ajuntament, mitjans de comunicació, assistents, etc).

✓ Minimització dels càrrecs de confiança: El govern municipal ens va passar una proposta inicial on demanava disposar de quatre càrrecs de confiança a 60.000 € bruts anuals per desenvolupar, segons ells, tasques de perfil tècnic durant els propers quatre anys, oferint-nos a canvi i per petició del grup de C’s, càrrecs de confiança als partits de l’oposició, incrementant encara més la factura per aquest concepte. Nosaltres vam renunciar a aquests càrrecs, i s’ha aconseguit reduir els càrrecs de confiança de l’equip de govern de quatre a dues persones, amb el compromís de fer un concurs públic en la major brevetat si aquests càrrecs desenvolupen tasques de caire tècnic. Estarem molt atents i serem molt exigents en aquest àmbit.

✓ Presència en la Junta de Govern Local sense delegacions del Ple: La Junta de Govern Local és un òrgan format per membres de l’equip de govern i és on es prenen la majoria de decisions sobre el funcionament i el dia a dia de l’Ajuntament i, per tant, del municipi. Fins ara i gràcies a la seva majoria absoluta, l’equip de govern treia totes les competències que podia al Ple per delegar-les en la Junta de Govern local, la qual celebrava les seves reunions a porta tancada. Doncs bé, gràcies a les negociacions fetes, aquest mandat no hi haurà delegacions de Plenari cap a la Junta de Govern Local i els membres de l’oposició podrem assistir a les mateixes (sense remuneració econòmica), guanyant en capacitat de fiscalització i transparència, facilitant la possibilitat d’explicar a la ciutadania quines decisions s’hi estan prenent i què         pensem al respecte.

✓ Creació de la Comissió Informativa de Cultura i Esport: Els àmbits de la cultura i l’esport sempre han estat menystinguts pel nostre Ajuntament, l’acció del qual es limitava a quatre subvencions de mínims que no significaven un impuls real en cap d’aquests dos àmbits. Amb la creació d’una Comissió Informativa pròpia, posem la primera pedra per assolir fites com el retorn de la FiM, la creació d’un casal d’entitats o la construcció d’un nou pavelló lleuger. Nosaltres aspiràvem a tenir un Patronat d’Esports i un Institut Municipal de Cultura, però aquest és un primer pas que no invalida objectius més ambiciosos i comença a caminar en la direcció que tanta falta fa.

✓ Creació de les Comissions Especials del Reglament de Subvencions, del Reglament Orgànic Municipal i del Conveni Laboral del Treballadors Municipals: Hem aconseguit formalitzar una esmena a través de la figura de Comissions Especials, de tres reivindicacions i mancances històriques del nostre Ajuntament, com son la creació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM) que determini per sempre i de forma justa, equilibrada, transparent i prioritzant la ciutadania, el funcionament polític del nostre Ajuntament, sigui quin sigui el color del govern en cada moment, així com els mecanismes de fiscalització i control necessaris (Comissions d’investigació). L’impuls d’un Reglament de Subvencions que estableixi de forma clara i transparent a quines subvencions tenen dret les entitats i quins son els criteris per merèixer-les, evitant subvencions “a dit” en funció d’interessos polítics. L’elaboració i implantació definitiva d’un Conveni Laboral dels Treballadors Municipals, que protegeixi els drets de TOTS els treballadors de la casa, eviti les contractacions fraudulentes i constitueixi una garantia de servei per tota la ciutadania.

✓ Ponència d’Afers Rurals i gestió ambiental: La protecció de l’entorn agrari i rural ha estat una de les nostres principals reivindicacions d’ençà que vam arribar a l’Ajuntament ara fa quatre anys. Amb la creació d’un espai on es puguin posar damunt la taula totes les problemàtiques i necessitats que afecten dos àmbits tan estretament vinculats com el món rural i la protecció mediambiental, fem un pas important per trobar solucions de present i futur pel nostre municipi.

✓ Consell Municipal d’Esports: La creació d’un espai d’apoderament i representació de totes les entitats esportives ha estat una altra de les nostres reivindicacions històriques, que en el passat mandat vam impulsar a través d’una moció que va ser rebutjada per l’equip de govern. Ara hem aconseguit instituir la Ponència d’Esport, que esmeni definitivament aquesta i d’altres mancances històriques de l’esport municipal.

✓ Presència en diferents òrgans i entitats supramunicipals: La presència en diferents entitats supramunicipals i la dació de compte en Junta de Portaveus d’aquelles entitats on no serem presents, és un avenç important en l’àmbit de la transparència, que revertirem en informació cap a tota la ciutadania, posant en mans de la gent el coneixement real i la direcció de l’abast de l’acció política del nostre Ajuntament.

✓ Contenir el cost dels càrrecs polítics de l’Ajuntament: Hem aconseguit rebaixar el preu de les indemnitzacions per assistències a Comissions Informatives, de 332,50€ a 266,00€, evitant que la creació de la cinquena Comissió de Cultura i Esport impliqui un augment de les remuneracions dels càrrecs polítics.

X Hi ha coses importants que no ens agraden d’aquest cartipàs:

  • Que s’institueixin càrrecs de confiança (ni que siguin menys dels que es pretenia) per substituir perfils que perfectament i preferentment haurien de ser coberts per personal funcionari després d’un concurs públic.
  • Que s’impulsin dedicacions parcials de l’equip de govern, que son clarament compensacions a favors polítics.
  • L’augment de difícil explicació del cost econòmic del govern municipal.
  • O que es continuï posant traves a certes mesures de major control de l’acció de govern.

Però enteníem que pel bé de la ciutadania de Vila-seca calia actuar amb responsabilitat, arribant a un acord encara que no fos ideal per nosaltres, i fugint de situacions de bloqueig que en res beneficiaven el bé comú i son difícilment justificables més enllà de rancúnies personals, egos ferits i necessitats de venjança. No complirem el nostre compromís amb la ciutadania si convertim l’Ajuntament en un caos ingovernable on la bronca permanent sigui la norma diària: aquí, que no ens hi busqui ningú, que no ens hi trobarà.

I que ningú es porti a equívoc, continuarem sent una oposició exigent i fiscalitzadora, amb nosaltres mateixos i amb la resta de grups; continuarem treballant cada dia pel bé comú des dels valors que ens representen i continuarem fent-ho de forma constructiva en benefici de totes les persones de Vila-seca. Un cop més, gràcies per la confiança que heu dipositat en nosaltres, segur que ens en farem mereixedors.

No Comments

Post a Comment