1053
post-template-default,single,single-post,postid-1053,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Juntes de Govern: privades o públiques?

En el Ple del cartipàs de l’Ajuntament de Vila-seca (Ple on es constitueixen les Comissions Informatives i la Junta de Govern), el Grup Municipal de CiU va utilitzar la seva majoria absoluta per forçar una sèrie de delegacions del Ple cap a la Junta de Govern Local, amb el vot en contra de tota la oposició, argumentant la necessitat de donar dinamisme a certs tràmits i decisions (la Junta de Govern Local es reuneix setmanalment) que no podien esperar a ser debatudes i/o aprovades en el Ple (que ells consideren que amb una convocatòria mensual n’hi ha prou). És a dir, el Grup Municipal de CiU va buidar el Ple de totes aquelles competències que la Llei permet delegar a la Junta de Govern Local, conformada únicament pel Grup de Govern -ells mateixos-.

Segons estableix l’article 70.1 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases del règim local, les sessions de la Junta de Govern Local no són públiques, sempre que no tractin  aspectos relatius a les atribucions delegades pel Ple. Dit d’una altra manera, quan la Junta de Govern Local tracti temes circumscrits dins de les atribucions del Ple i que aquest l’hi ha delegat, les Juntes de Govern hauran de ser públiques (ja que el Ple és públic per llei) i en aquest sentit se’ns va fer notar en unes jornades formatives dutes a terme a l’Escola de l’Administració Pública de Catalunya.

Feta la consulta de com es gestionaven aquestes sessions “públiques” de la Junta de Govern Local, se’ns va indicar que quan es donés la circumstància que es debatessin temes circumscrits dins l’àmbit de les delegacions del Ple, des de la Secretaria Municipal se’ns notificaria prèviament per poder assistir a les mateixes, però el cert és que després de 7 mesos del nou Govern municipal i més de 20 sessions de la Junta de Govern Local, mai se’ns ha avisat i això ens genera un important recel i dues qüestions rellevants:

  • S’està incomplint des del Govern Local i/o la Secretaria Municipal el que estableix la llei Reguladora de les Bases del Règim Local?
  • En cas que la resposta sigui negativa, on queda la necessitat de forçar delegacions del Ple cap a la Junta de Govern Local?

Vam traslladar aquesta pregunta a l’equip de Govern durant el Ple del mes de gener i se’ns va respondre que no tenien les dades, però que s’informarien per donar oportuna i diligent resposta. Quedem a la expectativa, però rebutgem enèrgicament l’actitud de l’equip de Govern de parlar en públic de mà estesa i voluntat de facilitar la participació de tots els regidors i regidores, quan a la pràctica les seves actuacions són TOTES en sentit contrari. Seguirem sent intransigents davant qualsevol presumpció d’incompliment de la Llei i defensant una gestió política municipal més democràtica i participativa.

No Comments

Post a Comment