894
post-template-default,single,single-post,postid-894,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Justificació de vots: Ple Ordinari juliol 2015

Seguidament i amb la màxima claredat possible, us exposem les raons que van motivar el sentit dels nostres vots en el passat Ple, de divendres 31 de juliol de 2015.

Punts de l’Ordre del dia sotmesos a votació en plenari:

 1. Proposta d’Alcaldia en relació a la representació en òrgans supramunicipals
 2. Proposta de modificació del pressupost de 2015
 3. Proposta de modificació de crèdit del Patronat de Turisme de Vila-seca
 4. Moció de CiU a favor del dret a decidir
 5. Moció de PSC sobre seguretat viària
 6. Moció de PSC sobre la Llei Mordassa
 7. Moció de Decidim Vila-seca per a l’adhesió a l’AMI
 8. Moció conjunta de l’oposició per a la modificació d’Estatuts dels Patronats
 9. Moció conjunta de l’oposició per a la creació d’un ROM
 10. Moció conjunta de l’oposició per a la creació d’un RPC

Moció de Decidim Vila-seca per a l’adhesió de l’Aj. a l’AMI

Com no podia ser d’altra forma, des del grup de Decidim Vila-seca vam complir amb el nostre programa electoral i en el primer Ple hàbil s’ha votat la proposta d’adhesió a l’AMI. L’Associació de Municipis per la Independència és un ens supramunicipal autofinançat que treballa des de l’àmbit municipal per a assolir la independència de Catalunya. Compta amb la participació de 720 dels 948 municipis de Catalunya, abarcant així un ampli espectre de partits i representants polítics.

– Sentit del vot: A favor

– Justificació:

Considerem que l’adhesió a l’AMI contribuïria al procés d’emancipació nacional del nostre país en què aquesta entitat treballa. Així mateix, a Vila-seca reactivaria el debat social i polític a l’entorn d’aquest procés, essent més forta la presència d’aquest. Les majories de l’Ajuntament de Vila-seca estan legitimades a les urnes i, per tant, l’Aj. esdevé una plataforma excel·lent de difusió de les bondats de l’estat propi, si així es desitja.

La moció es rebutja amb dos vots favorables (DVAM), quinze abstencions (CiU, VSEC í PSC), quatre vots en contra (C’s í PP).

Moció de CiU sobre el dret a decidir

El Grup Muncipal de Convergència i Unió (en el text de la moció es presenta com a Ajuntament de Vila-seca) presentava una moció amb referència al dret a decidir. Després de la votació el novembre de 2014 d’una moció a favor d’aquest dret fonamental i donant suport a la consulta del 9-N, en aquest darrer ple CiU presentava una moció en què exposava la transversalitat política que té a Catalunya el concepte del dret a decidir, la necessitat de l’acatament dels resultats de les eleccions del 27-S i les raons per les quals no adherir-se a l’AMI.

– Sentit del vot: En contra

– Justificació:

Considerem i, de fet, resulta força evident que la moció presentada per CiU no ve motivada per la voluntat de remarcar un compromís amb el dret a decidir que l’Ajuntament de Vila-seca ja va reafirmar recentment, sinó per la voluntat de «contramocionar» la proposta d’adhesió a l’AMI presentada per Decidim. La proposta de CiU, que es va presentar a posteriori, és totalment buida de contingut i tan sols expressa el compromís amb fets tan fonamentals de la democràcia com la capacitat de decisió dels pobles, l’acatament necessari dels resultats electorals en democràcia o la necessitat actual de debat a Catalunya. Però, entremig, s’exposen els motius ficticis pels quals CiU justifica la seva postura de no suport a l’adhesió a l’AMI.

Un cop arribats a aquest punt de l’ordre del dia, en el Ple, l’Alcalde Josep Poblet exposava la retirada de certs fragments de la moció presentada pel seu Grup. Es tractava de tots els fragments que feien referència a l’AMI. Tal i com el mateix Poblet va expressar, es tractava d’una demanda feta per Carles Puigdemont (alcalde de Girona per CiU, diputat al Parlament i president de l’AMI). Aquest gest, segons Poblet, era suficient per al suport per part de Decidim a la moció.

El fet, però, és que el vot contrari de Decidim es fonamenta en tot un seguit d’arguments:

 • Es tracta d’una moció oportunista, electoralista i d’una sortida endavant de l’Alcalde Josep Poblet i del Grup Municipal de CiU per tal de justificar la seva posició contrària a l’entrada a l’AMI.
 • La moció és buida de contingut. No es reivindica res que no considerem evident o que no s’hagi fet constar prèviament al propi Aj.
 • Malgrat la retirada a última hora (cosa que recriminem com un fet poc democràtic) dels punts referent a l’AMI, considerem que aquesta moció només pretenia ser una exposició de motius pels quals no era adequat entrar-hi.
 • Critiquem la incapacitat voluntària de posicionar-se respecte a la independència del Grup Municipal de CiU. Creiem que la postura lògica, coherent i raonable seria el suport nítid a la independència, però respectaríem una posició contrària a aquesta. El que no comprenem és el joc polític d’evitar permanentment el posicionar-se (votant abstenció en la proposta d’adhesió a l’AMI) presentant aquesta moció en blanc.

La moció s’aprova amb onze vots favorables (CiU), quatre abstencions (VSEC í PSC), sis vots en contra (DVAM, C’s í PP).

Moció de PSC sobre seguretat viària

El Grup Muncipal del Partit dels Socialistes de Catalunya presentava una moció en l’àmbit de la seguretat viària, motivada pel trist recent accident amb resultat de mort d’una nena al barri de La Pineda. La Moció proposava un estudi a fons dels punts negres del municipi en l’àmbit de l’accidentalitat viària i la correcció d’aquests, per mitjà de la instal·lació de passos elevats i indicació correcta d’aquests. També proposava la creació d’un cos de voluntaris en seguretat vial.

– Sentit del vot: Abstenció

– Justificació:

Si bé considerem que el fons de la moció el podem compartir, existeixen certs punts que considerem poc treballats o inoportuns (com ara la creació d’un cos de voluntaria en seguretat viària format per aturats de llarga durada o gent gran). El nostre posicionament és favorable de cara a un major treball d’estudi previ i d’actuació i ens mantenim amb la mà estesa per a un treball en profunditat en aquest àmbit.

La moció es rebutja amb tres vots favorables (PSC í PP), cinc abstencions (DVAM í C’s), tretze vots en contra (CiU í VSEC).

Moció de PSC sobre la Llei Mordassa

El Grup Muncipal del Partit dels Socialistes de Catalunya presentava una moció específica per a tractar la Llei de Seguretat Ciutadana del PP (coneguda com a Llei Mordassa) que coarta la llibertat dels ciutadans de l’estat i criminalitza fets fins ara considerats drets o llibertats.

– Sentit del vot: A favor

– Justificació:

Malgrat que considerem que aquesta Moció presenta tot un seguit de punts electoralistes en què el Grup del PSC pretén posicionar-se com a alternativa de govern al PP i exposa tot un seguit de raons per les quals ells són l’alternativa real a les polítiques retrògrades del PP; considerem que el rerefons de la Moció, que és la sol·licitud de derogació d’aquesta Llei, el compartim plenament.

La moció s’aprova amb disset vots favorables (CiU, PSC, VSEC í DVAM), tres abstencions (C’s), un vot en contra (PP).

Moció de l’oposició sobre la modificació d’Estatuts dels Patronats

Els Grups Municipals de DVAM, VSEC, PSC, C’s í PP varem presentar aquesta moció en què es demana explícitament el compromís de modificació dels Estatuts dels Patronats de Música i Turisme per tal que tots els Grups Municipals presents a l’Ajuntament puguin ser partíceps dels seus òrgans.

– Sentit del vot: A favor

– Justificació:

El compromís que es va obtenir amb CiU va ser que aquesta modificació es faria, però amb aquesta moció es pretén obtenir un compromís real, en plenari, que ho validi. Creiem que és oportú que tots els Grups Municipals puguin ser presents en ambdós Patronats, tal com vam expressar en el Ple del Cartipàs.

La moció s’aprova per unanimitat.

Moció de l’oposició per a la creació d’un ROM

Els Grups Municipals de DVAM, VSEC, PSC, C’s í PP varem presentar aquesta moció en què es demana la creació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM) que és la norma que regulael funcionament intern de l’Ajuntament en tot allò que no es preveu de forma específica en la Llei. Aquest Reglament és garant d’una democràcia real, una transparència activa i una política de qualitat.

– Sentit del vot: A favor

– Justificació:

La creació d’un ROM és recomanada per la immensa majoria de municipis, que en disposen d’un, i per tota mena de manuals de bones pràctiques municipals. Considerem necessària la presència d’aquest Reglament com a garant dels aspectes anteriorment exposats.

La moció es rebutja amb deu vots favorables (C’s, VSEC, PSC, DVAM í PP) i onze vots en contra (CiU).

Moció de l’oposició per a la creació d’un RPC

Els Grups Municipals de DVAM, VSEC, PSC, C’s í PP varem presentar aquesta moció en què es demana la creació d’un Reglament de Participació Ciutadana (RCP). Es tracta d’una eina que garanteix la creació d’un sistema participatiu a nivell local, que a més a més és quelcom obligatori per Llei.

– Sentit del vot: A favor

– Justificació:

La creació d’un RCP és indiscutible per Llei, però endemés és necessari per a la millora d’una democràcia participativa que es troba més que en dubte en el nostre municipi. La creació del Reglament no garanteix efectivament una millora de la qualitat de la participació ciutadana, però sí obre la porta a què així sigui si es crea i s’aplica de la forma adequada.

La moció s’aprova per unanimitat.

No Comments

Post a Comment