952
post-template-default,single,single-post,postid-952,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

L’Ajuntament de Vila-seca aprova la moció de Decidim Vila-seca a favor de la restitució de la memòria de Lluís Companys

En el passat Ple de l’Ajuntament de Vila-seca, del mes d’octubre, es va aprovar la moció presentada pel Grup Municipal de Decidim Vila-seca – Acord Municipal a favor de la restitució de la memòria i la dignitat del President Lluís Companys.

En el marc del 75è aniversari del seu afusellament posterior a un judici militar sumaríssim, aquest Grup Municipal pretén recordar la figura de l’únic president democràticament escollit que hagi estat assassinat a Europa al s.XX i que el seu judici segueixi sense ser desgreujat a dia d’avui per part de les institucions de l’Estat. I és que, malgrat les reiterades peticions, no s’ha revisat encara el judici per tal d’anul·lar la sentència dictada pel Consell de Guerra. Aquesta decisió, s’empara en la Llei 52/2007 que declara aquest tipus de sentències «injustes degut a la il·legitimitat d’aquests tribunals» fent inútil així qualsevol intent de revisar els judicis esmentats. De fet, amb aquest precepte es van excusar PP í PSOE per votar en contra d’aquesta mateixa petició l’any 2010 al Congrés dels Diputats, que també va comptar amb l’abstenció de CiU.

Per això, Decidim Vila-seca proposava en aquesta moció instar al Govern Espanyol a modificar aquesta Llei, situant-se així a l’alçada de les actuacions de desgreuge vistes en països europeus com ara França o Alemanya, per respecte a la memòria i dignitat dels daminificats i les seves famílies. Cal reparar el mal fet i cal fer-ho formalment i legal, de manera que la moció reclama l’anul·lació, per la via legal, de la sentència de mort dictada cap a Lluís Companys i Jover. La transició real és aquella que mira de cara el passat, n’aprèn, demana perdó i rectifica, repara el mal fet i es gira per encarar un futur millor, amb la memòria sempre present i la dignitat de les persones fermament reconeguda.

Aquesta moció observa també la necessitat de retornar la documentació requisada per la Gestapo, que legítimament pertany al Govern de la Generalitat de Catalunya i que s’emmagatzema en l’arxiu militar d’Àvila. En aquest sentit més global de memòria històrica, es demanava també donar suport explícit a les famílies partícipes de la «Querella argentina» gestionada per la jutgessa Servini i instar els Govern de l’Estat a promoure i participar en actes de desgreuge institucional envers el President executat il·legalment i injustament.

Pots llegir la Moció a l’apartat de Mocions o clicant aquí.

 

La moció es va aprovar amb 17 vots a favor, 3 abstencions í 1 vot en contra. Hi van votar a favor Decidim Vila-seca, CiU, Vila-seca en comú í PSC. Es va abstenir: Ciutadans. Hi va votar en contra: PP.

No Comments

Post a Comment