1155
post-template-default,single,single-post,postid-1155,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

L’Ajuntament «no pot» i «això no passa»

Decidim Vila-seca ha presentat una moció per ampliar el servei de vetlladors per a alumnes amb necessitats educatives especials en horari no lectiu i ensenyaments no obligatoris, com per exemple les llars d’infants.

El passat divendres durant el ple vam presenciar bocabadats, de nou, com el grup de CiU Vila-seca votava en contra de la moció, quedant-se absolutament sol en aquest rebuig (tots els grups de l’oposició hi van votar a favor) i amb uns arguments que, per ser benvolents, només podem qualificar de vergonyosos.

Tal i com ja vam informar, la moció volia establir un ajut municipal de servei de vetllador/a en horari de menjador i acollida als centres educatius de primària i en tot l’horari lectiu de les llars d’infants municipals,  per a l’alumnat amb necessitats educatives especials que ho requereixi. Aquesta és una necessitat viscuda actualment a Vila-seca per famílies del municipi, que han de patir greuges que van més enllà de les necessitats no cobertes, com poden ser veure minvada la possibilitat de conciliació familiar i es deriven també en greuges econòmics.

L’argumentació que es fa des de l’equip de govern intenta excusar-se i utilitza, una vegada més, aquesta tècnica consistent en argumentar el contrari del que realitzen en altres casos, basant el seu rebuig en dos arguments principals:

«No és competència de l’Ajuntament»

És cert que estem parlant, pel que fa a l’ensenyament obligatori i el segon cicle d’educació infantil, d’una competència del Departament d’Ensenyament, però tots sabem que l’Ajuntament, com a ens públic més proper als ciutadans, coneix les necessitats dels seus vilatans i sovint dóna resposta i complementa aquelles actuacions a les quals no arriben altres administracions. El nostre Ajuntament ha donat prova d’això quan ha ampliat o compensat les beques de menjador, per exemple, i volem creure que la seva intenció és continuar fent­-ho sempre que sigui necessari. Pel què fa a les llars municipals, són competència de l’Ajuntament.

«A Vila-seca, actualment, no hi ha casos que es trobin en aquesta situació»

Tant de bo fos així. Existeixen casos dictaminats que aquest curs s’han trobat en aquesta situació, així com en cusos anteriors. A més, la realitat és que cada vegada hi ha més població amb NEE i que l’aposta de la Generalitat per la inclusió fa que aquests alumnes hagin d’escolaritzar-se, cada cop més, en centres ordinaris, la qual cosa fa preveure que aquesta necessitat anirà en augment. No obstant, encara que no fos així, només que hi hagués una sola família en una situació d’aquest tipus creiem que cal donar-hi resposta, ja que el patiment que impliquen en el si de la família és prou greu com perquè es mereixin trobar solucions.

 

L’Ajuntament «no pot» i «això no passa»

Davant l’evident contradicció entre el que s’argumenta i el que es realitza per altres casos, des de Decidim Vila-seca no podem més que retraure a l’equip de govern la seva actitud en un tema tant important com és aquest. Els casos no s’atenen ni per la via d’ajuts d’urgència. Però si es poden atendre i hi ha la intenció política de fer-ho, quina millor manera que tenir-ho previst i donar-ho a conèixer.

Si es preveu, evitarem passejades d’un servei a un altre i pèrdues de temps de les famílies i dels professionals implicats pensant, per a cada cas, com resoldre-­ho, així com evitar respostes que depenguin d’arbitrarietats o de la voluntat política del responsable del moment en lloc de tenir en compte criteris tècnics. Es tindria definit a qui va adreçat el recurs i com s’ha de demanar i/o justificar. Si es dóna a conèixer es podrà arribar a aquelles famílies de les quals poder no tenim coneixement de la situació de desigualtat que estan vivint per aquest motiu (impossibilitat de treballar, per exemple).

I és justament per això que la moció parla d’ajuts. L’Ajuntament no pot gestionar aquest servei de vetlladors, però si pot concedir ajuts a qui ho gestiona per a que s’usi per aquest motiu.

 

Finalment, volem compartir una reflexió que, creiem, hauria de ser central en el debat ciutadà: el nostre Ajuntament disposa de recursos econòmics suficients i prova d’això és la situació actual de deute zero en la qual es troben els comptes del consistori. I portem diversos anys en què la partida pressupostaria social es liquida per sota d’un 50% del que es va pressupostar. Quines son les prioritats de l’equip de govern en aquesta matèria? Quin és el motiu per a aquesta desviació entre el pressupostat i l’efectivament gastat? Si disposem de recursos, segur que no es poden plantejar accions o programes que entenguin de les necessitats reals de les persones i s’actuï en conseqüència?

No Comments

Post a Comment