1361
post-template-default,single,single-post,postid-1361,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Moció per crear el Consell d’Infants

Quan parlem dels drets a la infància, ningú és qüestiona la importància de drets innegables com l’educació, la salut, la protecció, la igualtat, etc. Però quan posem damunt la taula el dret a la participació, sembla que aquest no està al mateix nivell que els anteriors, tot i que la Convenció sobre els drets  dels Infants del 1989 els equipara i no en fa diferències.

La participació és un dret i una oportunitat tant per l’infant com per tota la ciutadania. Els adults ens hem acostumat a decidir com, quan, qui i per a què, escoltem els infants. S’acostuma a tenir el pensament que com són petits, no en saben, no tenen opinió, no seran capaços, que tindran idees massa esbojarrades. Però les experiències en participació infantil ens demostren que els infants són capaços de definir quines són les seves necessitats, de projectar propostes realistes i de generar el seu propi discurs. És més, incloure la visió de l’infant garanteix que les seves propostes i reclamacions tindran una perspectiva que inclou tota la diversitat de l’entorn. Els infants són capaços d’empatitzar amb les realitats que l’envolten i de no prioritzar les seves inquietuds vers les dels altres. Els adults, hem d’estar convençuts que els infants poden aportar coses diferents de les que els adults sabem, i que són capaços de crear i generar idees molt més creatives que les nostres pròpies. Només cal que ho poseu en pràctica amb els infants que estan presents en el vostre dia a dia. Doneu la oportunitat als vostres fills o filles de prendre decisions i/o responsabilitats en la dinàmica familiar, pregunteu al vostre nebots o cosins quina opinió tenen sobre un tema que sigui del seu interès, feu que els infants del vostre voltant siguin creatius i us proposin idees pel poble. Tot i que potser els hi caldrà pràctica, estem segurs que us sorprendran i que n’extraureu una experiència integradora i del tot positiva.

Però deixem de pensar en nosaltres i passem a la mirada de l’infant. Què representa per l’infant exercir el seu dret a la participació? Doncs per damunt de tot, el reconeixement com a ciutadans del present. Tot i que és evident que els processos participatius són en si mateixos un gran aprenentatge per l’infant, cal enfocar aquestes experiències com a models de participació de la ciutadania, en la seva globalitat, no únicament com un exercici de preparació a la vida adulta. Ofereix desenvolupar habilitats personals com l’empatia, l’assertivitat, l’escolta activa, la creativitat i crear una mirada crítica i reflexiva pròpia, alhora que es generen estratègies i dinàmiques col·lectives que faciliten una transformació social on els infants també hi formen part. Per tant, no podem caure en l’error d’entendre la participació infantil com un espai on els infants imiten la presència política de l’adult. Els convidem un dia a l’any, els asseiem a la sala de plens i que ens llegeixin un manifest del qual no en farem més cas que la foto que sortirà al diari aquella setmana. Si aquesta és la nostra idea, més val que no els convidem, estarem generant falses expectatives. Si realment volem desenvolupar la participació infantil hem de ser conscients que no podem imposar la manera adulta de veure les coses, ni evidentment, fer ús dels projectes de participació en un benefici partidista. Caldrà que els adults ens limitem a ser dinamitzadors, facilitadors, però mai líders del propi procés participatiu. Hem de garantir, que els infants tenen els recursos, l’espai i el reconeixement que els hi pertoca com a ciutadans de ple dret. L’Administració pública ha de posar el ulls a l’altura del infants, no pensar pels infants, ells ja tenen un pensament propi. Hem de ser capaços de crear una realitat on infants i adults construïm conjuntament el municipi i la societat que volem.

Per tot plegat, Decidim Vila-seca presenta al Ple d’aquest mes de maig una moció que proposa la creació del Consell d’Infants, com a espai estable de participació dels infants i adolescents del municipi. En aquesta mateixa moció es proposa que des de l’inici es tracti d’un espai participatiu, en el qual siguin els propis infants els qui decideixin el reglament i el desenvolupament del Consell.

Pots llegir la moció presentada a l’apartat de Mocions d’aquest web.

No Comments

Post a Comment