864
post-template-default,single,single-post,postid-864,single-format-standard,do-etfw,stockholm-core-1.2.1,ecwd-theme-stockholm,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,fs-menu-animation-underline,popup-menu-fade,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Tots els grups de l’oposició presentem conjuntament tres mocions per a una major participació i transparència

Recentment hem presentat a registre, conjuntament amb tots els grups municipals de l’oposició (C’s, VSEC, PSC, DVAM í PP) tres mocions consensuades per tal d’afavorir una major participació política i una democràcia municipal més transparent i eficient.

 

1. Creació d’un Reglament de Participació Ciutadana

Tal i com es contemplava en el nostre programa electoral i de forma compartida amb els diversos grups de l’oposició, considerem essencial la creació d’aquest Reglament. És un eina imprescindible per a fomentar la participació democràtica i la transparència en els assumptes públics locals. És una eina que ens orienta cap a la voluntat de crear i consolidar un sistema de participació adequat a la democràcia local de proximitat, que reforci el dret constitucional a la participació en els assumptes públics.

Però no tan sols reclamem la creació d’aquest Reglament pel fet que vetllaria per una major participació ciutadana al municipi. Més enllà d’aquest fet, la legalitat vigent exigeix en la Llei 57/2003, de 16 de desembre de Mesures per a la Modernització del Govern Local, la creació d’un Reglament de Participació en tots els municipis, sense excepció.

Text de la moció.

 

2. Modificació dels Estatuts dels Patronats

Aquesta moció pretén arrencar un compromís polític per escrit del que el Govern Local es va comprometre a fer: adaptar els Estatuts vigents dels Patronats (Turisme i Música) per tal que hi puguin participar tots els grups de l’opsició. Actualment, els Estatuts no preveuen la participació de tots els grups de l’oposició en cadascun dels Patronats i, són aquests grups, que s’han de repartir l’assistència entre un o altre Patronat. Aquesta situació és la que va dur a Decidim Vila-seca a participar en el Patronat de Música, a diferència de la resta de Grups Municipals, presents al Patronat de Turisme. L’acord, que ara es pretén ratificar, permetria l’assistència de tots els Grups a ambdós Patronats, per mitjà d’aquesta esmentada modificació dels seus Estatuts. En la moció es proposa la creació d’una Comissió específica per a tal modificació.

Text de la moció.

 

3. Creació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM)

El Reglament Orgànic Municipal és la normativa municipal que regula el funcionament intern de l’Ajuntament. Constitueix, per tant, un document extraordinàriament important en la mesura en que fixa les regles del joc i les normes per les quals ha de guiar-se el funcionament de l’Ajuntament. Podríem dir que és la Constitució de l’Ajuntament.

Si bé no és un reglament imprescindible legalment, molts són els manuals que el recomanen i la immensa majoria dels municipis compten amb un, a efectes de dotar de la major funcionalitat i eficàcia possible els ajuntaments. Mitjançant aquest instrument normatiu, cada ajuntament pot regular tot allò que no forma part de la normativa bàsica de l’estat o que no ha estat subjecte a regulació per part de la Comunitat Autònoma corresponent. Tant és així, que en els casos extraordinaris en què encara no es disposa d’aquesta normativa, com ara succeeix en el nostre municipi, els buits legals queden sotmesos al lliure albir del govern municipal, suposant un clar dèficit democràtic que, si bé es completament legal, no és ètic ni desitjable.

Text de la moció.

No Comments

Post a Comment